Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KARKÓWKA PO STAROPOLSKU ale z nutą teraźniejszości

Przemysław Wołoszyk

Przemysława Wołoszyka, toruńskiego przewodnika i pasjonata turystyki

 

Składniki:

1-1,5 kg karkówki,

1 kg kapusty kiszonej,

Ananas z puszki i sok,

Sól, pieprz i czosnek.

 

Przygotowanie:

Karkówkę posolić, popieprzyć i dodać odrobinę czosnku, żadnych innych przypraw, wstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę przesmażamy na patelni z odrobiną oleju i do naczynia wkładamy kiszoną kapustę – trochę na spód, a resztę na górę. Karkówka musi być otulona. Na górę wykładamy ananasa z puszki i wylewamy jego sok.

 

Całość wstawiamy do piekarnika (gdy karkówka ma 1kg to na godzinę, jeśli ma 1,2kg, to na godzinę i 20 minut, itd.).

 

Stary przepis z nowym składnikiem, co ciekawe wielu osobom kapusta bardziej smakuje, niż karkówka. Jadło pyszne będzie niczym średniowieczny obiad podawany zacnym gościom ratusza w Toruniu. Na wyprawach mogłem tylko o takim jedzeniu pomarzyć, nierzadko jadło się mokry chleb z mokrym pasztetem. :) POZDRAWIAM SERDECZNIE.

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone