Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

CIASTO FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Sławomira Kopyścia, członka zarządu województwa
 
Proponuję Państwu łatwe do upieczenia ciasto francuskie z kapustą i grzybami. Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie gotowe ciasto francuskie, żółtko do posmarowania ciasta oraz na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, kostka rosołowa, 10 dag suszonych grzybów, jajko, cebula, olej, sól, pieprz. 

Wykonanie:
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i zalać wodą ugotować. Dodać do smaku kostkę rosołową. Grzybki wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z wody, drobniutko posiekać, tak samo grzyby. Cebulę pokroić w kosteczkę  i przesmażyć na złoty kolor. Po ostygnięciu dodać do kapusty i grzybów. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać troszkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto zwijamy w roladę. Smarujemy ciasto żółtkiem, wkładamy do piekarnika, pieczemy 25-30 min w 200 stopniach na termoobiegu. Smacznego.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone