Przepisy świąteczne

PIERNICZKI ŚWIATECZNE

Lidii Goss, nauczycielki ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Toruniu

 

Składniki:
35 dag miodu
35 dag cukru
0,5 kostki palmy
3 jajka
1 kg mąki(4 łyżki pozostawić do podsypania)
1 łyżka kakao
½ paczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku
1 łyżka araku

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Jaja utrzeć z cukrem.
  3. Tłuszcz posiekać z mąka i proszkiem.
  4. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (na godzinę włożyć do lodówki).
  5. Rozwałkować ciasto i wykrawać różnego rodzaju kształty, wykorzystując foremki.
  6. Piec ułożone na papierze do pieczenia w temperaturze ok.15-20.
  7. Do dekoracji wykorzystać lukier, orzechy, kolorowa posypkę, migdały.