Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Pawła Bonieckiego z Gabinetu Marszałka

 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
  • 2 łyżki masła
  • duża włoszczyzna (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sól
  • 5–7 ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:
Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz odsączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski. 
 
Włoszczyznę obrać i umyć. Cebulę w łupince opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć masło, dodać włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny. 
 
Całość przelać przez gęste sito. Do wywaru dodać grzyby. Gotować ok. 20 min. Przyprawić. 
 
Do zupy można dodać kleks gęstej śmietany.
 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone