Zdrowie

fot. Karolina Liegman-Boniecka

8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) zainicjowany został w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques, organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia szczególnie wśród dzieci ale także i dorosłych, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

 

Tego dnia odbywają się liczne akcje edukacyjne i kampanie, efektem których jest wzrost świadomości społecznej. Dzieci wchodzące z nadwagą w dorosłość narażone są na choroby serca, cukrzycę, raka, schorzenia wątroby, nadciśnienie, udar mózgu czy depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka. Obecnie panuje „moda” na zdrowe żywienie oraz na aktywne spędzanie czasu wolnego. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania oraz uprawiania sportów. O zdrowie warto dbać od najmłodszych lat.

 

Ciekawe informacje dotyczące planów żywieniowych, diet, znaleźć można klikając w poniższy link:

Plany żywieniowe – Portal Diety NFZ

 

fot. Karolina Liegman-Boniecka