Rolnictwo

Logo Nasze kulinarne Dziedzictwo

Wyniki etapu regionalnego XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

W niedzielę (12 maja 2018 r.) odbył się regionalny etap XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Uczestnikami byli wytwórcy oryginalnych, tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych. W konkursie brały udział firmy z branży rolno-spożywczej, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP oraz Urzędami Marszałkowskimi i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.

 

Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 27-29 września 2019 r.

 

Wyniki etapu regionalnego XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”:

 

Część gastronomiczna

I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

II miejsce – KGW Pturek,  Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku

III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.

 

Nominacja do nagrody „Perła 2019” – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

 

Produkty

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  • Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony

I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.

  • Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza

I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie

 

Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:

1 – Gabriela Mikołajczyk-  swojska słoikowa dziadka

2 – Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy

3 – KGW Tuchola, Zenobia Majka – smalec po borowiacku

4 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło

5 – Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki

 

Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

  • Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie

  • Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:  Michał Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno

  • Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo Grażyna Jędrzejewska – pączki parzone

 

Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:

1 – Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy

2 – Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo

3 – Urszula Stagienta – kiszona sałata

4 – KGW Brzozowo Beata Jantoń – brzozowskie serduszka

5 – Michał Sędłk – ćwikła warzyńska

 

Kategoria: napoje regionalne

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska

 

Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:

1 –KGW Białowieża, Danuta Kędzierska – kompot z mirabelek

 

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska

Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:

1 – Anna Witt – żurek z Dębołęki

2 –KGW Michałowo, Marta Michałowska – placki na fajerkach z gzikiem

 

Nominacje do nagrody „Perła 2019”:

  1. Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej
  2. KGW Jagna z Tłuchowa, Katarzyna Malesa – powidła z mirabelek i tarniny
  3. Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym
  4. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka