Wyniki etapu regionalnego XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”
W niedzielę (12 maja 2018 r.) odbył się regionalny etap XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Uczestnikami byli wytwórcy oryginalnych, tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych. W konkursie brały udział firmy z branży rolno-spożywczej, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP oraz Urzędami Marszałkowskimi i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.
Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 27-29 września 2019 r.
Wyniki etapu regionalnego XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”:
Część gastronomiczna
I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
II miejsce – KGW Pturek, Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.
Nominacja do nagrody „Perła 2019” – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Produkty
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony
I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.
- Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza
I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie
Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
1 – Gabriela Mikołajczyk- swojska słoikowa dziadka
2 – Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy
3 – KGW Tuchola, Zenobia Majka – smalec po borowiacku
4 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło
5 – Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki
Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
- Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie
- Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Michał Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo Grażyna Jędrzejewska – pączki parzone
Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:
1 – Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy
2 – Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo
3 – Urszula Stagienta – kiszona sałata
4 – KGW Brzozowo Beata Jantoń – brzozowskie serduszka
5 – Michał Sędłk – ćwikła warzyńska
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska
Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
1 –KGW Białowieża, Danuta Kędzierska – kompot z mirabelek
Kategoria: inne produkty regionalne
I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska
Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:
1 – Anna Witt – żurek z Dębołęki
2 –KGW Michałowo, Marta Michałowska – placki na fajerkach z gzikiem
Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
- Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej
- KGW Jagna z Tłuchowa, Katarzyna Malesa – powidła z mirabelek i tarniny
- Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka