Kujawsko-Pomorskie na Smakach Regionów w Poznaniu
Zapraszamy na Smaki Regionów w Poznaniu! Niemal 200 producentów ze wszystkich regionów Polski w jednym miejscu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Najwyższa jakość, sprawdzony skład, wyjątkowe produkty:
- Pyszne mięsa i wędliny,
- Ręcznie robione sery,
- Wysokiej jakości ryby,
- Naturalne soki i przetwory,
- Rozmaite nalewki,
- Domowe wypieki.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!
Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki kulinarnej.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu, m.in produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, produkty lokalne.
Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
- Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.