Kujawsko-Pomorski akcent na Smakach Regionów w Poznaniu
Podczas trwających w dniach 2-4 października br. w Poznaniu Targów Smaki Regionów rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy konkursów.
Podczas trwających w dniach 2-4 października br. w Poznaniu Targów Smaki Regionów rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:
1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”, z kujawsko-pomorskiego są to:
w kategorii produkty:
Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik,
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Michał Musiał,
Pączki drożdżowe parzone – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna Tłuchowo.
W kategorii potrawy:
Zupa z karpia i Karp w polskim sosie na Wiliją – Koło Gospodyń Wiejskich Mokrzanki z gminy Mokre.
2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
W tegorocznej edycji zgłoszono rekordową ilość produktów (88), a dwie firmy z kujawsko-pomorskiego znalazły się wśród laureatów głównej nagrody:
Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za Musztardę Kcyńską Jabłkową oraz Michał Musiał za olej rzepakowy tłoczony na zimno, jedna otrzymała wyróżnienie: Masarnia Władysławowo Sp. J. R.A.B. Zawistowscy za Karkówkę suszoną z Puławiaka.