Rolnictwo

Wręczenie dyplomów, fot. Beata Darowska
Wręczenie dyplomów, fot. Beata Darowska

Kujawsko-Pomorski akcent na Smakach Regionów w Poznaniu

Podczas trwających w dniach 2-4 października br. w Poznaniu Targów Smaki Regionów rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy konkursów.

Podczas trwających w dniach 2-4 października br. w Poznaniu Targów Smaki Regionów rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

 

1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”, z kujawsko-pomorskiego są to:

w kategorii produkty:

Konfitura z borówki czerwonej – Małgorzata Wesołowska-Piesik,

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Michał Musiał,

Pączki drożdżowe parzone – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna Tłuchowo.

W kategorii potrawy:

Zupa z karpia i Karp w polskim sosie na Wiliją – Koło Gospodyń Wiejskich Mokrzanki z gminy Mokre.

 

2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

W tegorocznej edycji zgłoszono rekordową ilość produktów (88), a dwie firmy z kujawsko-pomorskiego znalazły się wśród laureatów głównej nagrody:

Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za Musztardę Kcyńską Jabłkową oraz Michał Musiał za olej rzepakowy tłoczony na zimno, jedna otrzymała wyróżnienie: Masarnia Władysławowo Sp. J. R.A.B. Zawistowscy za Karkówkę suszoną z Puławiaka.

 

Wręczenie dyplomów, fot. Beata DarowskaWręczenie dyplomów, fot. Beata Darowska