Rolnictwo

Musztarda kcyńska sarepska, fot. wykonała: Ewa Grewling
Musztarda kcyńska sarepska, fot. wykonała: Ewa Grewling

Kolejne produkty z Kujaw i Pomorza na Liście Produktów Tradycyjnych

Musztarda kcyńska sarepska ma kilkudziesięcioletnią historię i sięga końca lat 50. XX wieku. W latach 50-tych rozpoczęła w Kcyni działalność Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” (GS), produkująca, między innymi, musztardę. Produkcja musztardy trwała do 1993 r. W tym czasie była to jedna z najbardziej cienionych musztard w Polsce. Cały proces wytwarzania, składniki oraz głównie metoda produkcji z wykorzystaniem dębowych beczek oraz młynów żarnowych ma wpływ na jakość produktu, a tym samym uznanie produktu jakim jest Musztarda Kcyńska Sarepska za produkt tradycyjny.

 

Kujawy to region, którego kuchnia tradycyjna bazuje na mące – surowcu powstałym z przemiału zbóż. Mąka pszenna była rarytasem, chleb oraz inne potrawy dnia codziennego wytwarzano z mąki żytniej, razowej. Zakwas z żytniej mąki był produktem, którego w kujawskiej kuchni nie mogło zabraknąć, dlatego częstym widokiem był gliniany dzbanek z drewnianym mieszadłem stojący w sąsiedztwie pieca, ponieważ wykorzystywany był do wypieku chleba lub do gotowania żuru. Zakwas kujawski jest nieodzowną częścią żuru, to on nadaje zupie wyrazisty, kwaśny smak i zapach. Do dzisiaj jest to wizytówka kulinarnego dziedzictwa regionu.