Jedz lokalnie!
Konsorcjum, w którym partnerem jest samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, przystępuje do budowania systemu dostaw certyfikowanej lokalnej żywności, zgodnie z coraz popularniejszą wśród świadomych konsumentów ideą jedzenia przede wszystkim tego, co wyrosło lub zostało wyprodukowane w pobliżu naszego miejsca zamieszkania. Źródłem finansowania projektu, na razie tylko pilotażowego, są grant Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i budżet województwa.
– Chodzi nie tylko o konsumencki patriotyzm, wspieranie lokalnych producentów i solidarność w ramach lokalnej społeczności, ale też postawę proekologiczną i pewność, że to, co jemy, jest zdrowe, bez zbędnych chemicznych dodatków, odpowiednie dla naszych organizmów. Jestem przekonany, że wkrótce będziemy mogli zaproponować podobne rozwiązanie mieszkańcom całego regionu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Za blisko 9 milionów złotych powstaną dedykowana platforma e-commerce do obsługi sklepu internetowego i logistyki systemu, centrum logistyczno-wystawiennicze ze stacjonarnym sklepem i kawiarnią w Przysieku oraz koncepcja funkcjonowania agencji certyfikującej, która zapewni, że żywność dostępna w naszym systemie będzie wyłącznie wysokiej jakości i wyłącznie z lokalnych źródeł. Sprzedaż, w ramach pilotażu z dostawami jedynie w granicach Torunia, powinna ruszyć za mniej więcej półtora roku.
Członkami konsorcjum, które przyjęło nazwę Grupa Operacyjna Naszelokalne.pl, są samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruńska Agencja Rozwoju Regionalnego, marszałkowski Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku (który jest liderem projektu) oraz 18 lokalnych producentów żywności.
Umowę o finansowanie projektu podpisali wczoraj dyrektor Ewa Kluś z ARiMR i prezes Ośrodka Edukacji Ekologicznej Paweł Wiśniewski. W późniejszym spotkaniu z przedstawicielami mediów uczestniczyli także m.in. członkowie zarządu województwa Aneta Jędrzejewska i Sławomir Kopyść, senator Ryszard Bober, prezes TARR Michał Korolko oraz Michał Sędłak z gospodarstwa ekologicznego Folwark Warzyn.
A zanim system ruszy, zapraszamy po sprawunki na www.lokalna-zywnosc.pl, gdzie mniej więcej raz w miesiącu otwiera się okienko zakupowe z możliwością nabycia wysokiej jakości produktów żywnościowych.
Zobacz Zasmakuj lokalnych produktów
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
30 czerwca 2021 r.
Ostatnia aktualizacja: 1 lipca 2021 r.