Aktualności

fot. Daniel Pach
fot. Daniel Pach

Tradycja, kulinaria, dobra zabawa

Województwo kujawsko-pomorskie, polskie zagłębie gęsinowe i region kultywujący patriotyczne tradycje, zaprasza na doroczną „Kujawsko-pomorską gęsinę na świętego Marcina”. Główne wydarzenie kampanii, Festiwal Gęsiny, w przededniu Narodowego Święta Niepodległości (9 i 10 listopada) w Przysieku pod Toruniem.

– Amerykanie mają indyka na swoje Święto Dziękczynienia. My w Polsce także musimy zadbać o kulinarne rytuały by świętować 11 listopada radośnie i z dumą, nie tylko publicznie, ale też prywatnie, rodzinnie. Gęś to oczywiście pretekst. Marzy mi się, aby  11 listopada całe rodziny spotykały się przy stole by rozmawiać i wspominać, budując więzi i kultywując patriotyczne tradycje. Żeby to święto łączyło Polaków – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Przysiek, niewielka miejscowość pod Toruniem, na dwa dni stanie się nie tylko gęsinową stolicą Polski, ale też miejscem, gdzie można interesująco spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. W programie Festiwalu Gęsiny, który jest odwiedzaną przez kilkanaście tysięcy gości największą tego rodzaju imprezą w Polsce, m.in. połączone z degustacją prezentacje kulinarne w wykonaniu gwiazd (największa z nich to Michel Moran), kiermasz produktów z gęsiny, kiermasz regionalnego rękodzieła, oferująca wykwintne dania i przekąski gęsia karczma z muzyką na żywo oraz strefa atrakcji dla dzieci, w której gospodarzami będą dbający o dobre samopoczucie i bezpieczeństwo uczestników animatorzy. Relacja z ubiegłorocznego festiwalu.

11 listopada marszałek Piotr Całbecki podejmuje uroczystą kolacją, również w Przysieku, osoby zasłużone dla Niepodległej. To już także regionalna tradycja. Zaproszeni zostali m. in. kombatanci i działacze opozycji niepodległościowej sprzed 1989 roku, osoby odznaczone najwyższym regionalnym odznaczeniem, Medalem Marszałka Województwa Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis, oraz stuletni i starsi mieszkańcy województwa.

Jak co roku o tej porze restauracje w całym kraju umieszczą w menu specjalne dania z kujawsko-pomorskiej gęsiny, zdrowego mięsa, polecanego przez dietetyków (więcej). 2019 gęsich tuszek najwyższej jakości, ufundowanych przez marszałka województwa, wyprodukowanych w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, z przeznaczeniem na świąteczny jedenastolistopadowy obiad rodzinny, odbiorą mieszkańcy województwa, zwycięzcy konkursów zorganizowanych przez regionalne media (więcej).

W tym roku samorządowe władze Kujaw i Pomorza mają też specjalną ofertę dla kandydatów na hodowców gęsi – prowadzone przez fachowców praktyków warsztaty z przyzagrodowego chowu.

Czytaj także:

Więcej na www.kujawsko-pomorskie.pl.

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

28 października 2019 r.