
Weekend z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi we Wróblach zaprasza w sobotę (27 sierpni) do Chalina (gmina Dobrzyń nad Wisłą, powiat lipnowski) na Weekend z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej, podczas którego uczestnicy będą mogli dowiedzieć się o domowych sposobach hodowli małych stad gęsi, zobaczyć w jaki sposób można przyrządzić mięso gęsie oraz poznać walory gęsiego puchu i pierza.
Organizatorzy weekendu zaplanowali liczne pokazy: historycznych dokumentów, zdjęć i filmów nt. chowu przyzagrodowego gęsi, rozbioru tuszek gęsich, przygotowania potraw – zup, sosów, farszów, smalcu, okrasy i innych specjałów z tego smacznego i zdrowego mięsa a także darcia pierza gęsiego. Będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Dla członkiń kół gospodyń wiejskich z regionu zorganizowano konkurs na najlepsze potrawy z gęsiny. Na zwycięzców czekają cenne nagrody.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego
25 sierpnia 2016 r.