Unitas Durat dla Cukierni Sowa
Obchodząca jubileusz 70-lecia bydgoska Cukiernia Sowa została wyróżniona najwyższym marszałkowskim odznaczeniem, medalem Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeranensis. Adam Sowa odebrał wyróżnienie z rąk wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego podczas piątkowego (13 stycznia) spotkania noworocznego Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy.
Firma rozpoczęła działalność w 1946 roku przy ulicy Pomorskiej w Bydgoszczy, gdzie Feliks Sowa wraz z małżonką Stanisławą otworzyli zakład piekarniczy, skupiający się głównie na produkcji pieczywa. Wkrótce asortyment poszerzył się o drożdżówki i słodkie placki. W 1983 roku do rodzinnego interesu dołączył syn Adam, który dziś prowadzi firmę razem z córką Aleksandrą. Obecnie główna siedziba firmy znajduje się przy ul. Schulza w Bydgoszczy, gdzie w 1988 rok otwarto duży zakład produkcyjny.
Właściciele Cukierni Sowa propagują rzemiosło cukiernicze oraz województwo na terenie kraju oraz za granicą. Cukiernia ma swoje punkty między innymi w Warszawie, Berlinie i Londynie, a jej cukiernicy są laureatami wielu konkursów. Jednym z osiągnięć firmy jest rekord Guinnessa ustanowiony w 2003 roku w kategorii Największy tort piętrowy na świecie w stylu weselnym – tort Cukierni Sowa ważył 3842 kilogramy, miał 24 piętra i 7 metrów wysokości.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
16 stycznia 2017 r.