Tradycyjne przysmaki na święta
Żurek, biała kiełbasa czy mazurki – bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Zapraszamy do przygotowania tych potraw według przepisów z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych. Wykonane samodzielnie według starych, sprawdzonych receptur będą świetnie smakować w święta.
– Święta to także spotkania przy wspólnym stole i smakołyki przyrządzane przez nasze mamy czy babcie. Niektóre z nich pamięta się przez całe życie. Przygotowując świąteczne, potrawy warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów. Receptury na produkty z naszego regionu, wpisane na ministerialną Produktów Tradycyjnych, reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 95 wyrobów i potraw z naszego regionu. Ostatnim produktem wpisanym na listę w kwietniu 2021 roku są kujawskie grzybki wigilijne, zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).
Z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc warto skorzystać z przepisów na:
- białą kiełbasę w słoiku (zgłoszoną przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs z Łabiszyna, powiat żniński),
- żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego),a także na ciasta:
- kujawiok- wielkanocną babę drożdżową (zgłoszoną przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
- mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski).
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zachęcamy, aby wybierając produkty na wielkanocne stoły, sięgnąć po wyroby lokalnych przedsiębiorców – chociażby tych, którzy oferują swoje produkty w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Wczoraj (13 kwietnia) przed Urzędem Marszałkowskim w Toruniu odbył się jarmark, na którym można było kupić i spróbować przysmaków wprost od dostawców z naszego regionu.
Przypominamy, że na Listę Produktów Tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, artykuły spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
14 kwietnia 2022 r.