Tradycyjne przepisy na wiosnę
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czy może zupa szczawiowa? Zachęcamy do skorzystania z przepisów na potrawy znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Do przygotowania niektórych z nich można wykorzystać rośliny rosnące wiosną w ogrodzie lub na łące.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Niektóre z nich możemy przygotować we własnym domu z produktów sezonowych. Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Wiosenne przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :
- mniszek bronisławski (syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zgłoszony przez Mariolę Woźniak, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
- szczawiówka (zupa szczawiowa, zgłoszona przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
Czytaj też: Przepisy z tradycją
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
17 maja 2018 r.