Tradycyjne przepisy na ,,małe co nieco”
Zachęcamy do przyrządzenia potraw z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wiele z tych przysmaków można przyrządzić we własnym domu, używając ogólnodostępnych produktów lub wykorzystując rośliny z pól czy łąk.
-Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na placki, ciasteczka i racuchy:
- Amoniaczki-drobne ciasteczka z posypką cukrową – zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa (gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski),
- Placki na sodzie– zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo (powiat aleksandrowski),
- Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach – zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
- Ruchańce drożdżowe – zgłoszone przez Irenę Szałek, Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, gmina Osięciny (powiat radziejowski).
Czytaj też: Przepisy z tradycją
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
24 lipca 2018 r.