Tak smakuje Boże Narodzenie
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, a może nowocześnie – czarne ciasto porterowe lub kutia ryżowa? Zapraszamy do zapoznania się ze świątecznymi przepisami, którymi podzielili się z nami przedstawiciele wielu środowisk: samorządowcy, urzędnicy, artyści, ludzie nauki, pasjonaci kuchni, gotujący codziennie i od święta, stawiający na tradycję i zwolennicy uwspółcześniania babcinych sposobów pieczenia i gotowania.
W tym roku swoje sprawdzone receptury, głównie na świąteczne słodkości, przekazali nam:
- Robert Malinowski, radny województwa VI kadencji
- Grażyna Troszyńska, dyrektorka Centrum Edukacji nauczycieli we Włocławku
- siostra Lucjana ze Zgromadzenia Sióstr Albertynek Posługujących Ubogim
w Bydgoszczy - Kazimiera Piotrowicz, rówieśniczka Niepodległej z gminy Obrowo (powiat toruński)
- Marek Zaborski, dyrektor programowy TV Toruń
- Mariusz Składanowski, szef anteny Radia GRA
- Marta Nowicka-Bujak, dziennikarka TV Toruń
Zapraszamy do skorzystania z tych i z pozostałych przepisów zgromadzonych w naszej zakładce.
Warto również pokusić się o przygotowanie na świąteczny stół potraw z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Mogą to być pierogi, zupa z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty (więcej).
Zapraszamy także do zapoznania się z zakładką świąteczną „Nasze święta„.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
19 grudnia 2018 r.