Smaki z Kujawsko-Pomorskiego w Poznaniu
Województwo Kujawsko-Pomorskie promowało rozwój rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej oraz turystyki na Targach Smaki Regionów/Polagra Food w Poznaniu. W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy Perłami 2017 wyróżniono kujawskie powidła, piołunówkę tucholską oraz śliwki korzenne Aurelii.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowano żywność wysokiej jakości z naszego regionu – produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Podczas targów (24 września) odbył się Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, Kapituła Konkursu przyznała trzy statuetki „Perła 2017”za:
- Kujawskie powidła – Iwony Lorenc z Pieńków Kościelskich (gm. Osięciny, pow. radziejowski)
- Piołunówkę tucholską – Marzeny Przytarskiej z Przyrowy (gm. Gostycyn, pow. tucholski)
- Śliwki korzenne Aurelii – Aurelii Komorowskiej – Toporek z Kusowa (gm. Dobrcz, pow. bydgoski)
Ponadto zaszczytne wyróżnienie „Klucz do polskiej spiżarni” otrzymał Krzysztof Leśniewski z Dąbrówki Barcińskiej (powiat żniński), propagator dziedzictwa kulinarnego Pałuk, zgłoszony przez Towarzystwo Miłośników Miasta i Gminy Barcin.
Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
25 września 2017 r.