Aktualności

Ubiegłoroczny Festiwal Smaku w Grucznie, fot. Filip Kowalkowski
Ubiegłoroczny Festiwal Smaku w Grucznie, fot. Filip Kowalkowski

Smaki Kujaw i Pomorza

Za nami wielkie święto smakoszy i miłośników kuchni regionalnej – Festiwal Smaku w Grucznie. Największa impreza kulinarna w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się w ostatni weekend (24 -25 sierpnia). 

 

– Nasz region kusi różnorodnością smaków. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy już 86 produktów z różnych części regionu – Kujaw, Krajny, Pałuk, Ziemi Dobrzyńskiej, Pomorza, czy Doliny Dolnej Wisły. Wyjątkowo smakują one w Grucznie podczas największego kulinarnego festiwalu w regionie – mówi marszałek Piotr Całbecki

 

Produkty z Kujaw i Pomorza wpisane ostatnio na Listę Produktów Tradycyjnych to marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy (więcej).

 

Podczas dwudniowej imprezy amatorzy dobrego smaku zyskali niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, serów, wędlin, win i powideł. Swoje wyroby zaprezentowali producenci, restauratorzy i twórcy tradycyjnej żywności, którzy w sobotę (24 sierpnia) rywalizowali w konkursie o Grand Prix publiczności. Dla uczestników festiwalu przygotowano także szereg atrakcji, między innymi prezentacje kulinarne, konkursy, występy artystyczne i koncerty.

 

Więcej informacji na stronie festiwalu.

 

Organizację Festiwalu Smaku w Grucznie wspiera finansowo samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

22 sierpnia 2019 r.

Ostatnia aktualizacja: 26 sierpnia 2019 r.