Smaczne, zdrowe, oryginalne
Rolada z kurczaka z koperkiem bydgoskiego Drobexu oraz menu degustacyjne „Poznaj smak regionu” z restauracji Stylowa w Świeciu to najlepsze produkty spożywcze naszego regionu w 2015 roku. Wyniki konkursu na najlepsze kujawsko-pomorskie produkty spożywcze i potrawy, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, poznaliśmy podczas wczorajszej (19 listopada) uroczystej gali w centrum konferencyjnym Daglezja w Przysieku w powiecie toruńskim.
Celem dorocznego konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Konkurs przyczynia się także do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu. Propaguje zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza, a także zwraca uwagę konsumentów na produkty, które warto wybierać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, poddając pod ocenę jury 26 produktów oraz 8 restauracji, w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych, przygotowując do konkursu 20 produktów i potraw. Komisja konkursowa wyłoniła najlepsze produkty, a zwycięzcy zostali uhonorowani okolicznościowymi statuetkami, które wręczyli przewodniczący sejmiku województwa Ryszard Bober, wojewoda Ewa Mes i dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Wiesław Czarnecki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość ekspozycji nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche w Berlinie w styczniu 2016. .
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
20 listopada 2015 r.