Zofia Rosalska
Zofia Rosalska urodziła się 29 czerwca 1921 roku w Bydgoszczy jako córka Jana i Stanisławy Szatkowskich. Miała trzech braci. W młodości razem z rodziną przeniosła się do Wtelna (powiat bydgoski), w którym ukończyła szkołę podstawową.
Następnie przeprowadziła się do Gliszcza (powiat bydgoski), gdzie jej ojciec otrzymał pracę w majątku Wilhelma Beyera. W kuchni tamtejszego dworu rozpoczęła się przygoda nastoletniej Zofii związana z gotowaniem. W niemieckim folwarku pracowała także podczas drugiej wojny światowej, aż do jej zakończenia, kiedy w 1945 roku folwark znacjonalizowano.
Gdy wojna dobiegła końca przeprowadziła się do Trzemiętowa (powiat bydgoski) i rozpoczęła pracę jako kucharka w miejscowym domu dziecka. Z czasem została szefową kuchni, a w 1963 roku wyszła za Kazimierza Rosalskiego, który zajmował się badaniem mięsa. Para nie doczekała się dzieci. Po pożarze domu dziecka na początku lat siedemdziesiątych małżonkowie przeprowadzili się do Tryszczyna (powiat bydgoski), a pani Zofia znalazła zatrudnienie w Szkole Podstawowej nr 1 w pobliskim Koronowie, gdzie prowadziła kuchnię.
Zawsze dbała o swój wygląd i lubiła się elegancko ubierać oraz prowadzić towarzyskie życie. Po śmierci męża i przejściu na emeryturę przeprowadziła się do Bydgoszczy. Jest pracowitą, dobrze zorganizowaną i szczerą osobą, której ulubione zajęcie to gotowanie. Obecnie opiekuje się nią bratanek, z którym mieszka.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
Wrzesień 2021 r.