BARSZCZ Z USZKAMI
Piotra Kryna, wiceprezesa zarządu Kujawsko-Pomorskich Inwestycji Medycznych
W mojej rodzinie ze strony babci (pochodzi z Nowego Sącza) od pokoleń na stole wigilijnym, u mnie w domu był zawsze, odkąd pamiętam.
Składniki:
– 15 dkg suszonych prawdziwków
– ½ kg mąki pszennej
– 2 jajka
– 4 średnie buraki
– nieduża cebula
– sól, pieprz
– 15 dkg suszonych prawdziwków
– ½ kg mąki pszennej
– 2 jajka
– 4 średnie buraki
– nieduża cebula
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu, aż staną się miękkie, a następnie odcedzić i zmielić. Na patelni podsmażyć na maśle niewielką pokrojoną cebulę po czym dodać grzyby i mieszając podsmażyć. Po wystygnięciu całość posypać bułką tartą i starannie wymieszać.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu, aż staną się miękkie, a następnie odcedzić i zmielić. Na patelni podsmażyć na maśle niewielką pokrojoną cebulę po czym dodać grzyby i mieszając podsmażyć. Po wystygnięciu całość posypać bułką tartą i starannie wymieszać.
Ciasto wyrobić (jajka + mąka) dolewając letniej wody, aż do uzyskania jednolitej lekko lepiącej się masy. Następnie rozwałkować na stolnicy, pokroić na kwadraty o boku ok. 5-6cm. Farsz nakładać na środek kwadratu, złożyć na pół, lekko zagniatając brzeg, po czym nawinąć na palec wskazujący niczym obrączkę i skleić końcówki. W ten sposób uzyskujemy niewielkie „uszka”. Uszka gotować w posolonej wodzie z łyżką oliwy, gdy wypłyną nadają się do jedzenia.
Barszcz
Umyte buraki gotować w skórkach po czym odcedzić, dodać wywar z grzybów i po dosmakowaniu według uznania gotować na wolnym ogniu (nie wolno dopuścić do zagotowania bo straci piękny głęboki kolor)
Umyte buraki gotować w skórkach po czym odcedzić, dodać wywar z grzybów i po dosmakowaniu według uznania gotować na wolnym ogniu (nie wolno dopuścić do zagotowania bo straci piękny głęboki kolor)
Smacznego!
Boże Narodzenie, 2015 r.