Kujawy i Pomorze na Slow Food w Stuttgarcie
Targi Slow Food w Stuttgarcie (tegoroczna edycja 9 – 12 kwietnia) są ważną imprezą międzynarodową, której patronuje włoska organizacja Slow Food dbająca o zachowanie prawdziwych, dobrych smaków i popularyzację przyjemności jedzenia. Na wspólnej ekspozycji z województwem warmińsko-mazurskim, zorganizowanej w ramach porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki, prezentujemy naszą żywność wysokiej jakości, wytwarzaną lokalnie według tradycyjnych receptur.
Udział w tych prestiżowych targach, które rokrocznie cieszą się dużym zainteresowaniem (ponad 400 wystawców i 55.000 odwiedzających) jest świetną okazją do promocji gospodarczej naszego regionu w Europie. Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego, o powierzchni ponad trzydziestu metrów kwadratowych, znajdują się stanowiska firm, które prezentują żywność wysokiej jakości.
Lista przedsiębiorstw uczestniczących w wydarzeniu tutaj.
Wszystkie produkty spełniają warunki surowego regulaminu Międzynarodowych Targów Slow Food, który zezwala na prezentację wyłącznie naturalnej żywności – bez środków konserwujących, sztucznych dodatków i substancji zmienionych genetycznie. Oprócz możliwości degustacji naszych regionalnych smakołyków, goście targowi mogą zapoznać się nie tylko z ofertą kulinarną, ale także atrakcjami turystycznymi Kujaw i Pomorza.
Przygotowanie stoiska i organizacja naszego udziału w imprezie jest elementem projektu „Promocja gospodarcza i wzrost konkurencyjności marki województwa kujawsko-pomorskiego na arenie międzynarodowej”, sfinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2007-2013 oraz środków budżetu województwa.
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
9 kwietnia 2015 r.