
Gęsina – smakosze za nią przepadają
Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa. Gęsina na św. Marcina – co? gdzie? kiedy?
Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej – o blisko 40 proc. rok do roku. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7 złotych za kilogram.
Produkcja gęsiny to 1 procent wytwarzanego w naszym regionie mięsa drobiowego – w ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło ok. 150 tysięcy ton drobiu, w tym tylko 1,5 tys. ton gęsi; wartość tej gęsiny (w skupie) to prawie 11 milionów złotych. Najwięcej produkujemy mięsa kurzego (95 proc.), następne w kolejności są indyki (3,2 proc.).
W Kujawsko-Pomorskiem jemy sporo mięsa – miesięcznie każdy z nas zjada 5,7 kg, co daje dziennie porcję blisko dwustugramową i prawie 70 kg rocznie na statystycznego mieszkańca Kujaw i Pomorza. (To więcej niż statystycznie w kraju – przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych.) Podobnie jak w całym kraju, najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny – drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
7 listopada 2017 r.