Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii

Grafika - Międzynarodowy Dzień Celiakii

Celiakia jest chorobą trzewną spowodowaną nietolerancją glutenu - białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). U chorego na celiakię, pod wpływem glutenu dochodzi do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a następnie do zaniku kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie nie dochodzi do przyswojenia  pokarmu, co powoduje różne dolegliwości u chorego: biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha
i głowy, zmęczenie. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

 

Osobom chorym na celiakię pomaga Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

W Międzynarodowy Dzień Celiakii zachęcamy do wypróbowania dań bezglutenowych.

 

Poniżej link na sprawdzone przepisy bezglutenowe:

https://kuchniabezglutenowa.pl/

 

Smacznego!

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone