Rolnictwo

Pierniki z Torunia, wykonanie: Fundacja Korzenie Kultury
Pierniki z Torunia, wykonanie: Fundacja Korzenie Kultury

94 produkty tradycyjne z Kujawsko-Pomorskiego

W miesiącu lutym br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejny produkt z Kujawsko-Pomorskiego: pierniki z Torunia.

 

Przepis, według którego powstają pierniki z Torunia jest sumą najdawniejszych zachowanych w polskich archiwach i bibliotekach receptur. Skład masy piernikowej to mąka pszenna i żytnia, miód, jaja, masło, cukier puder i soda oczyszczona. Charakterystyczne dla korzennych ciastek są oczywiście przyprawy: pieprz, cynamon, kardamon, imbir, anyż i goździki. Z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że wyrów korzennych ciastek rozwinął się około 1350 roku, a receptur pilnie strzeżono przed konkurencją.

 

Pierniki z Torunia cechują się bogatą, wielowiekową historią, tradycją mieszczańską, ludową obrzędowością. Wzmianki o nich znajdziemy w utworach literackich i legendach, a piernikarstwo połączyło artyzm z życiem codziennym, kunszt rzemieślniczy ze sztuką kulinarną. Wyrób pierników związany był z licznymi przywilejami oraz był dochodowym kryterium społecznym.

 

Wpisanie pierników z Torunia na Listę Produktów Tradycyjnych podkreśla jego kulturalną wartość, akcentuje wielowiekową historię i wciąż żywą tradycję w całym regionie Kujaw i Pomorza.