Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

Przyzagrodowy chów gęsi – zapisy na szkolenia

Fot. Daniel Pach
Fot. Daniel Pach

Dla rolników poszukujących alternatywnego sposobu na pozyskanie dochodu dla swoich gospodarstw mamy prawdziwą gratkę – szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi. Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, organizujemy w ramach naszej dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina. Nabór wniosków trwa do 29 listopada.

 

- O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać – gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Dla właścicieli małych i średnich gospodarstw rolnych, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa w ramach naszej dorocznej kampanii przygotowaliśmy cykl szkoleń – mówi marszałek Piotr Całbecki

 

Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi organizuje Urząd Marszałkowski we współpracy z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Podczas spotkań przedstawiciele największego w regionie producenta gęsiny, Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), opowiedzą o korzyściach płynących z przyzagrodowego chowu gęsi, prowadzeniu hodowli w małym i średnim gospodarstwie, przetwórstwie gęsiny oraz rolniczym handlu detalicznym. Szkolenia ruszą na początku przyszłego roku.

 

Szkolenia odbywać się będą w:

  • Bydgoszczy – w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9,
  • Toruniu – w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2,
  • Zarzeczewie (gmina Fabianki, powiat włocławski) – w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Nizinna 9.

 

Uczestnik może zapisać się na szkolenia odbywające się jednej z podanych miejscowości.

 

Nabór wniosków dla zainteresowanych udziałem w szkoleniach trwa od 4 do 29 listopada. Regulamin, wniosek i szczegółowe informacje tutaj.

 

Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie wynosi 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.

 

W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Gdy rozpoczynaliśmy naszą akcję, w Polsce zjadano średnio 17 gramów gęsiego mięsa rocznie, obecnie jest to dwadzieścia razy więcej.

 

Czytaj także:

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

31 października 2019 r.

Ostatnia aktualizacja: 8 listopada 2019 r.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone