ŚWIATOWY TYDZIEŃ WIEDZY O ANTYBIOTYKACH
W dniach 18-24 listopada obchodzimy Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW, ang. World Antibiotic Awareness Week), który został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2015 r. oraz Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EDWA, ang. European Antibiotic Awareness Day) ustanowiony w 2008 roku przez Komisję Europejską na wniosek Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, który jest obchodzony corocznie w krajach Unii Europejskiej w dniu 18 listopada.
W Polsce koordynatorem obydwóch kampanii jest Narodowy Instytut Leków w Warszawie. Działania te prowadzi w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025 finansowanego ze środków Ministra Zdrowia.
Tegoroczne obchody Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach przebiegają pod hasłem:
„EDUKUJ. WSPIERAJ. DZIAŁAJ TERAZ”
Głównym celem powyższych inicjatyw jest podniesienie świadomości społeczeństwa, na temat zjawiska narastania i rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia u człowieka.
Środki przeciwdrobnoustrojowe (antybiotyki, leki przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze) to leki stosowane w zapobieganiu i leczeniu infekcji u ludzi, zwierząt i roślin. Niestety z upływem lat zaczęto te środki nadużywać co spowodowało wzrost oporności drobnoustrojów na antybiotyki. Po 80 latach stosowania antybiotyków, antybiotykooporność stała się jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego.
Konsekwencją zjawiska antybiotykooporności jest zwiększająca się zachorowalność i śmiertelność z powodu zakażeń.
Stosując się do poniższych zadań możemy zapobiec narastaniu ANTYBIOTYKOOPORNOŚCI:
- Stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza.
- Nie żądaj antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz.
- Stosując antybiotyki, postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza – sam nie skracaj terapii.
- Nie udostępniaj ani nie używaj antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii.
- Zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie lub dezynfekcję rąk, higieniczne przygotowywanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, aktualizację szczepień i uprawianie bezpiecznego seksu.
- Wybieraj żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt i przygotowuj ją do spożycia w sposób higieniczny (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową i ugotowaną, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).
Więcej informacji odnośnie kampanii EAAD/WAAW znajdziecie Państwo w materiale zamieszczonym na stronie: https://antybiotyki.edu.pl/edwa/materialy-informacyjne/
Materiały do pobrania: