10 listopada – DZIEŃ JEŻA
Jeże te sympatyczne, bardzo pożyteczne zwierzątka, które coraz częściej potrzebują naszej pomocy.
10 LISTOPADA obchodzimy DZIEŃ JEŻA celem tego święta jest rozpowszechnianie wiedzy, która pozwala na lepsze poznanie jeży tak aby faktyczne im pomagać a nie szkodzić. Niestety jest wiele błędnych przekonań które powodują, że bardziej szkodzimy zamiast pomagać, jednym z nich jest wystawienie mleka dla jeży. Zwierzęta te nie tolerują laktozy, poszukując pożywienia wypijają jednak mleko i później cierpią. Miseczka z wodą będzie dużo lepszym pomysłem. Przedstawiane często z jabłkiem na grzbiecie wydawałoby się więc że jeże są ich smakoszami…tymczasem jeże są mięsożerne. Ich głównym pożywieniem są dżdżownice, nie pogardzą ślimakiem, jaszczurką a nawet wężem. Chętnie też wyjadają ptasie jajka a nawet młode pisklaki. W poszukiwaniu pożywienia w ciągu jednego wieczoru potrafią przejść kilka kilometrów. Zjadają przy tym tyle ile stanowi ich 1/6 masy ciała. Jeżeli jesienią jeż nie będzie ważył 700 gram to najpewniej nie przeżyje zimy. Atrybutem każdego jeża są kolce, które są przekształconymi włosami. Każdy z nich utrzymuje się około roku, po czym wypada, a na jego miejscu wyrasta nowy. Młode jeże mają około 100 kolców, średni jeż około 5000, duży nawet 7000. W momencie zagrożenia jeże zwijają się zwijają się w kłębek co czyni je „trudnymi kąskami” dla potencjalnych drapieżników. Pamiętajmy, że jeże są objęte ochrona ścisłą nie należy ich niepokoić, zabierać, przenosić. Jesienią warto je wspomóc pozostawiając sterty gałęzi i liści w których jeże znajdą bezpieczne schronienie na zimowy sen.