
Zacierka kraszona – produkt tradycyjny
W październiku br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejny produkt z Kujawsko-Pomorskiego, jakim jest zacierka kraszona.
Ta tradycyjna potrawa znana na Kujawach była w różnych wersjach: z ziemniakami, okrasą ze słoniny i cebuli lub zacierka z mlekiem. Ich prosta receptura znana jest do dziś, a wszelkie kluski i kluseczki stosowane do zup lub jako samodzielne danie znajdziemy na wielu stołach podczas obiadu. Zacierki to małe, rwane palcami kluseczki w formie kruszonki, wykonane z twardego ciasta, przygotowanego z mąki pszennej, jajek i odrobiny soli. Zacierki można ugotować na mleku, lub na wodzie z ziemniakami i okrasić skwarkami.
Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z Kujaw i Pomorza znajdują się 93 produkty.