Rolnictwo

Szturchoty z kawałkami mleka, fot. Urszula Nowakowska
Szturchoty z kawałkami mleka, fot. Urszula Nowakowska

Szturchoty i mleko w kawałkach okazało się najlepszą potrawa żniwną 2022 roku

Konkurs „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” odbywał się na Dożynkach Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Kruszynie gmina Włocławek w dniu 28 sierpnia 2022 r. Celem konkursu była identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw, promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Do konkursu zgłoszono dziewięć potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu powiatów: aleksandrowskiego, brodnickiego, bydgoskiego, grudziądzkiego, inowrocławskiego, radziejowskiego, tucholskiego, wąbrzeskiego, włocławskiego.

 

Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych, estetycznych, sposobu ekspozycji oraz przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich, a także doboru strojów uczestników konkursu.

 

I miejsce na podium zajęły szturchoty i mleko w kawałkach przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czołówku (powiat radziejowski).

II miejsce – zupa wiśniowa – Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczuplinek

III miejsce – ślepy śledź z ziemniakami w łupinach – Koło Gospodyń Wiejskich Olszewice

IV miejsce – zupa szczawiowa z jajkiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Konecku

V miejsce – peklówka żniwna – Koło Gospodyń Wiejskich Kruszyn