Szturchoty i mleko w kawałkach okazało się najlepszą potrawa żniwną 2022 roku
Konkurs „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” odbywał się na Dożynkach Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Kruszynie gmina Włocławek w dniu 28 sierpnia 2022 r. Celem konkursu była identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw, promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego.
Do konkursu zgłoszono dziewięć potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu powiatów: aleksandrowskiego, brodnickiego, bydgoskiego, grudziądzkiego, inowrocławskiego, radziejowskiego, tucholskiego, wąbrzeskiego, włocławskiego.
Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych, estetycznych, sposobu ekspozycji oraz przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich, a także doboru strojów uczestników konkursu.
I miejsce na podium zajęły szturchoty i mleko w kawałkach przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czołówku (powiat radziejowski).
II miejsce – zupa wiśniowa – Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczuplinek
III miejsce – ślepy śledź z ziemniakami w łupinach – Koło Gospodyń Wiejskich Olszewice
IV miejsce – zupa szczawiowa z jajkiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Konecku
V miejsce – peklówka żniwna – Koło Gospodyń Wiejskich Kruszyn