Rolnictwo

Foto: Kujawskie cukierki, wyk. Anna Patyk
Foto: Kujawskie cukierki, wyk. Anna Patyk

Słodkości na Liście Produktów Tradycyjnych

Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych w dniu 30 lipca 2024 roku został zapisany kolejny produkt z kujawsko-pomorskiego.

 

Kujawskie cukierki to bardzo słodkie, kruche lub elastyczne słodycze, których konsystencja uzależniona jest użytych składników i długości obróbki termicznej.

Składniki:

  • cukier,
  • śmietana,
  • mleko,
  • masło

W naczyniu z grubym dnem lub na głębokiej patelni należy rozpuścić 1 kostkę masła i dodać 1kg cukru i składniki wymieszać ze sobą. Następnie należy dodać 1 szklankę śmietany oraz 1 szklankę mleka i wszystko razem poddać obróbce termicznej przez ok 2,5-3 godziny, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Na terenie Kujaw stosowano różne proporcje składników, w zależności od posiadanych zasobów w gospodarstwie tj. masła czy śmietany. Gotowa masę należy wylać do brytfanki, na blaszkę lub na talerz i gdy masa przestygnie można ją pokroić na cukierki.

 

W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze znajdziemy ponadto inne przykładowe produkty tradycyjne:

Chruściki, pierniczki, jabłecznik kujawski, pączki ziemniaczano-dyniowe czy brukowiec kujawski.

 

Lista Produktów Tradycyjnych