Słodkości na Liście Produktów Tradycyjnych
Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych w dniu 30 lipca 2024 roku został zapisany kolejny produkt z kujawsko-pomorskiego.
Kujawskie cukierki to bardzo słodkie, kruche lub elastyczne słodycze, których konsystencja uzależniona jest użytych składników i długości obróbki termicznej.
Składniki:
- cukier,
- śmietana,
- mleko,
- masło
W naczyniu z grubym dnem lub na głębokiej patelni należy rozpuścić 1 kostkę masła i dodać 1kg cukru i składniki wymieszać ze sobą. Następnie należy dodać 1 szklankę śmietany oraz 1 szklankę mleka i wszystko razem poddać obróbce termicznej przez ok 2,5-3 godziny, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Na terenie Kujaw stosowano różne proporcje składników, w zależności od posiadanych zasobów w gospodarstwie tj. masła czy śmietany. Gotowa masę należy wylać do brytfanki, na blaszkę lub na talerz i gdy masa przestygnie można ją pokroić na cukierki.
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze znajdziemy ponadto inne przykładowe produkty tradycyjne:
Chruściki, pierniczki, jabłecznik kujawski, pączki ziemniaczano-dyniowe czy brukowiec kujawski.