Rolnictwo

Targi Smaki Regionów, fot. Beata Darowska
Targi Smaki Regionów, fot. Beata Darowska

Perły i medale!

W miniony weekend, Kujawsko-Pomorskie wystawiało się na najsmaczniejszych Targach w Polsce! Kolejna edycja Smaków Regionów obfitowała nie tylko w wystawców i kupujących, ale i nagrody dla producentów z naszego regionu:

Medal Targów Smaki Regionów 2024 otrzymali:

  1. Elżbieta Górska „Gruczniak” za piwo Gruczniak strzelecka śliwka,
  2. Winnica Braci Czart Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino frizzante,
  3. Zajazd przy Kominku Katarzyna Raniszewska za nalewkę z czarnej porzeczki.

Podczas tegorocznej edycji targów odbyło się rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „Perła”:

  1. Kiełbasa biała z weka – Andrzej Zawistowski Masarnia Władysławowo,
  2. Przetarte powidła wiśniowe ze Strzelec Górnych – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze,
  3.  Chrzanowy chleb – Krystyna Grysiak KGW Czołówek,
  4. Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna,
  5. Piwo Gruczniak Pils – Elżbieta Górska „Gruczniak”.
  6. Szczawiówka + żeberka w powidłach śliwkowych – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek.

Wszystkim laureatom składamy gratulacje!

 

Więcej informacji tutaj.