Kujawsko-Pomorskie na najsmaczniejszych targach w Polsce.
Zapraszamy na Smaki Regionów w Poznaniu! Niemal 200 producentów ze wszystkich regionów Polski w jednym miejscu na Miedzynarodowych Targach Poznańskich.
Najwyższa jakość, sprawdzony skład, wyjątkowe produkty:
- Pyszne mięsa i wędliny,
- Ręcznie robione sery,
- Wysokiej jakości ryby,
- Naturalne soki i przetwory,
- Rozmaite nalewki,
- Domowe wypieki.
A to tylko wycinek produktów, których możesz zadegustować!
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!
Więcej informacji tutaj: https://www.smaki-regionow.pl/.
Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki kulinarnej.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu – produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
- Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Otrzymane nagrody i wyróżnienia:
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:
- Kujawsko-Pomorskie – zupa klopsowa z lanymi kluskami i kaczka z weka – KGW Gminy Górzno
- Kaczka po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
- Piernik notecki – KGW Pturek
- Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
- Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk
Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymała Pani Urszula Nowakowska – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Radziejowie.
Złoty Medal Targów MTP:
- Masarnia Władysławowo Sp. J. R.A.B. Zawistowscy za salceson z wiejskiej wędzarni.
- Gospodarstwo Sadownicze E.M. chabowscy za powidła agrestowe.
- Gruczniak Elżbieta Górska za Piwo „Gruczniak nocą” – piwo ciemne typu irlandzkiego.