Rolnictwo

Laureaci nagrody „Perła” i „Klucza do Polskiej Spiżarni”, fot. Beata Darowska
Laureaci nagrody „Perła” i „Klucza do Polskiej Spiżarni”, fot. Beata Darowska

Kujawsko-Pomorskie na najsmaczniejszych targach w Polsce.

Zapraszamy na Smaki Regionów w Poznaniu! Niemal 200 producentów ze wszystkich regionów Polski w jednym miejscu na Miedzynarodowych Targach Poznańskich.

 

Najwyższa jakość, sprawdzony skład, wyjątkowe produkty:

  • Pyszne mięsa i wędliny,
  • Ręcznie robione sery,
  • Wysokiej jakości ryby,
  • Naturalne soki i przetwory,
  • Rozmaite nalewki,
  • Domowe wypieki.

 

A to tylko wycinek produktów, których możesz zadegustować!

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!

Więcej informacji tutaj: https://www.smaki-regionow.pl/.

 

Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki kulinarnej.

 

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu – produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy  i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
  2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Otrzymane nagrody i wyróżnienia:

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:

  1. Kujawsko-Pomorskie – zupa klopsowa z lanymi kluskami i kaczka z weka – KGW Gminy Górzno
  2. Kaczka po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
  3. Piernik notecki – KGW Pturek
  4. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
  5. Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk

 

Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymała Pani Urszula Nowakowska – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Radziejowie.

 

Złoty Medal Targów MTP:

  1. Masarnia Władysławowo Sp. J. R.A.B. Zawistowscy za salceson z wiejskiej wędzarni.
  2. Gospodarstwo Sadownicze E.M. chabowscy za powidła agrestowe.
  3. Gruczniak Elżbieta Górska za Piwo „Gruczniak nocą” – piwo ciemne typu irlandzkiego.