Rolnictwo

Uroczystość wręczenia nagród - fot. Departament Rolnictwa i Geodezji
Uroczystość wręczenia nagród – fot. Departament Rolnictwa i Geodezji

Konkurs „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2024”

Celem konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” organizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Konkurs przyczynia się także do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu, propaguje również zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza. Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach. W tegorocznej rywalizacji konkursowej brało udział 15 podmiotów poddając pod ocenę jury 41 produktów.

 

W dniu 7 listopada 2024 r. o godzinie 16:00 w Międzynarodowym Centrum Targowym Park, Szosa Bydgoska 3 w Toruniu odbyło się uroczyste podsumowanie i ogłoszenie wyników konkursu.

W kategorii „Przedsiębiorstwo” – zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego

 

I miejsce zajął produkt Piernik Dekoracyjny

zgłoszony przez Piekarnia-Cukiernia B.K. Rumińscy, Głogowo

           

II miejsce zajął produkt Musztarda Sarepska

zgłoszony przez Wytwórnia Octu i Majonezu Ocetix, Grudziądz

 

III miejsce zajął produkt Warzywa na Patelnię z koperkiem

zgłoszony przez UNIFREEZE Sp. z o.o. Miesiączkowo

 

W kategorii „Restauracja” – restauracje i szkoły gastronomiczne

 

I miejsce zajął produkt Kujawskie małe co nieco: Kartoflanka z wkładką; Wytrawne fuczki kujawskie; Skwarka na słodko i słono

zgłoszony przez Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu

 

II miejsce zajął produkt Pieczona kaczka w sosie własnym

zgłoszony przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu

 

III miejsce zajął produkt  Kiełbasa z dzika

zgłoszony przez Zespół Szkół Mechanicznych im. Józefa Piłsudzkiego w Radziejowie

 

Nagrody za zajęcie czołowych lokat mają formę statuetek.

 

Opracowanie: Departament Rolnictwa i Geodezji