Konkurs „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2022”
W dniu 29 września 2022 r. o godzinie 16:00 w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży ul. Łokietka 3 w Toruniu odbyło się uroczyste podsumowanie i ogłoszenie wyników konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2022”.
Celem konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” organizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Konkurs przyczynia się także do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu, propaguje również zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach:
– zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego;
– restauracje i szkoły gastronomiczne.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej brało udział 11 zakładów przetwórczych, poddając pod ocenę jury 24 produktów oraz 5 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, przygotowując do konkursu 11 potraw.
Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
Komisja Konkursowa spośród produktów zgłoszonych do udziału wyłoniła trzy najlepsze w każdej kategorii. Nagrody za zajęcie czołowych lokat mają formę statuetek.
W kategorii „Przedsiębiorstwo”
I miejsce zajął produkt Lubuski Botanic Light
zgłoszony przez
HENKELL Freixenet Polska Sp. z o.o. Toruń
II miejsce zajął produkt Podpłomyk Bio Orkiszowy
zgłoszony przez
Piekarnia M.R. Piasecki s.c. Toruń
III miejsce zajął produkt Kiełbasa kresowa z czosnkiem
zgłoszony przez
Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. Oddział w Bydgoszczy
W kategorii „Restauracja”
I miejsce zajął produkt Swojski żurek kujawski na zakwasie
zgłoszony przez
Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie
II miejsce zajął produkt Gęś i jej zasoby
zgłoszony przez
Przedsiębiorstwo Turystyczno-Gastronomiczne Twierdza Toruń Fort IV s.k.
III miejsce zajął produkt Leśny skarb
zgłoszony przez
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu
Ponadto podczas tegorocznej uroczystości, Pan Henryk Żurawski za swoją wieloletnią działalność na rzecz gospodarki Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a zwłaszcza przemysłu mięsnego, został uhonorowany Medalem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis”.
Opracowanie:
Departament Rolnictwa i Geodezji