Rolnictwo

Trunek z oskoły brzozowej, fot. Mariusz Mierczyński
Trunek z oskoły brzozowej, fot. Mariusz Mierczyński

Koło Gospodarzy Wiejskich i produkty tradycyjne

Koło Gospodarzy Wiejskich powstało z inicjatywy kilkunastu przyjaciół, mieszkańców gminy Zławieś Wielka. Panowie dostrzegli ogromny potencjał turystyczny, przyrodniczy i społeczny w swojej gminie i podjęli działania, które przyczyniają się do budowania tożsamości lokalnej społeczności. Utworzono w ten sposób pierwsze w Polsce Koło Gospodarzy Wiejskich, które powstało na wzór Kół Gospodyń.

 

Jest to nowa formuła, która ma uzupełnić, ubogacić działalność organizacji społecznych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, a jednocześnie przełamywać stereotypy związane z funkcjonowaniem KGW, a tym samym aktywizować mężczyzn do działania na terenie swoich sołectw. Mimo krótkiej działalności udało się zorganizować kilka wydarzeń, które zachęcały mieszkańców do aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Koło Gospodarzy Wiejskich chce dalej aktywnie działać i zachęcać mieszkańców do integracji i wspólnego spędzania wolnego czasu. Chce promować walory kulturowe, tradycje kulinarne, walory przyrodnicze i potencjał ich małej ojczyny. Koło zachęca mieszkańców do rozwoju nowych pasji takich jak pszczelarstwo, zakładanie przydomowych ogródków, aktywności w Ochotniczych Strażach Pożarnych. Wszystkie działania Koła Gospodarzy Wiejskich są ukierunkowane na nowoczesne formy promocji życia na obszarach wiejskich połączone z dbałością o lokalną kulturę i tradycję.

 

To właśnie z inicjatywy Koła Gospodarzy Wiejskich na Listę Produktów Tradycyjnych wpisany został kolejny produkt, jakim jest trunek z oskoły brzozowej. Panowie odszukali w piśmie rolniczo-przemysłowym z roku 1867 oraz przeprowadzili wywiady etnograficzne z mieszkańcami gminy, którzy pamiętali z okresu międzywojennego, że taki trunek był robiony w domach, a także dostępny w lokalnych karczmach w Górsku i gospodzie w Złejwsi Wielkiej.

 

Podstawą trunku z oskoły brzozowej jest oczywiście sok z brzozy oraz cukier i kwasek winny (cytrynowy), które to poddaje się burzliwej fermentacji, a następnie leżakuje w szklanych naczyniach.