Rolnictwo

Jabłka krajeńskie na półmisku stojącym na blacie.
Jabłka krajeńskie, fot. Grupa Galster Sp. z o.o.

Jabłka krajeńskie na Liście Produktów Tradycyjnych

Jabłka krajeńskie to świeże owoce deserowe należące do klasy I i pochodzące z odmian jabłoni: Gala, Golden Delicious, Jonagold oraz Szampion i ich sporty, uprawiane na terenie południowej Krajny, obejmującym powiaty bydgoski, nakielski i pilski.

 

Jabłka są podstawowym gatunkiem owoców uprawianych w strefie klimatu umiarkowanego, należą do najczęściej spożywanych owoców w stanie świeżym oraz są cenionym surowcem w przemyśle przetwórczym.

 

Sadownicy z Pojezierza Krajeńskiego, dzięki wielopokoleniowej tradycji, potrafią w pełni wykorzystać korzystne warunki klimatyczno-glebowe regionu. Dolina Noteci leży w strefie przejściowej między cieplejszym klimatem Wielkopolski a chłodniejszym Pomorzem, co zapewnia odpowiedni mikroklimat do uprawy jabłek. Żyzne gleby brunatne, długi okres wegetacyjny (ok. 210 dni), umiarkowane opady i nasłonecznione stoki sprzyjają wysokim plonom i jakości owoców. Obszar objęty jest również formami ochrony przyrody.

 

Jabłka krajeńskie produkowane są od lat z zachowaniem tradycyjnych metod uprawy.