Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

Zacierka kraszona – produkt tradycyjny

Zacierka kraszona, fot. Anna Patyk, KGW w Bronisławiu
Zacierka kraszona, fot. Anna Patyk, KGW w Bronisławiu

W październiku br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejny produkt z Kujawsko-Pomorskiego, jakim jest zacierka kraszona.

 

Ta tradycyjna potrawa znana na Kujawach była w różnych wersjach: z ziemniakami, okrasą ze słoniny i cebuli lub zacierka z mlekiem. Ich prosta receptura znana jest do dziś, a wszelkie kluski i kluseczki stosowane do zup lub jako samodzielne danie znajdziemy na wielu stołach podczas obiadu. Zacierki to małe, rwane palcami kluseczki w formie kruszonki, wykonane z twardego ciasta, przygotowanego z mąki pszennej, jajek i odrobiny soli. Zacierki można ugotować na mleku, lub na wodzie z ziemniakami i okrasić skwarkami.

 

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z Kujaw i Pomorza znajdują się 93 produkty.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone