Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Koronawirus

Biologiazcja rolnictwa w szkole

Prelekcja w Zespole Szkól w Bielicach. Na zdjęciu Stanisław Kolbusz (z prawej) i Marek Brunka (z lewej)
Prelekcja w Zespole Szkól w Bielicach. Na zdjęciu Stanisław Kolbusz (z prawej) i Marek Brunka (z lewej)

O chemizacji rolnictwa słyszał każdy, chociaż nie każdy uzmysławia sobie do końca jej skutki. Co to jest w takim razie biologizacja rolnictwa? Najprościej i najkrócej mówiąc to stosowanie w rolnictwie głównie biologicznych czynników plonotwórczych w celu wyprodukowania zdrowszej żywności i ochrony środowiska (za prof. L. Zimnym)… i tyle. Jednak żeby przejść do takiego wzorca gospodarowania na roli, który doprowadzi do tego celu musimy powrócić do naturalnych technologii wspartych współczesnymi zdobyczami nauki i konsekwentnym edukowaniem przede wszystkim przyszłych pokoleń rolników.

 

Ten fakt coraz mocniej dociera do świadomości zwykłego obywatela, już nawet poprzez reklamy telewizyjne, w których pojawiają się takie pojęcia z obszaru biologizacji jak probiotyki czy mikrobom. Służą temu również, zorganizowane przez Departament Rolnictwa i Geodezji, prelekcje dla młodzieży wybranych średnich szkół rolniczych z naszego województwa tj. w Kowalu, Sypniewie i Bielicach w dniach 2 do 9 grudnia br. To właśnie ta  młodzież stanie przed zadaniem zmiany oblicza naszego rolnictwa i albo wprowadzi je na równię pochyłą, po której w towarzystwie milionów ton środków chemicznych będzie  - jeszcze dzisiaj bioróżnorodność – sprowadzać do monokultur bez bio i bez jakiejkolwiek różnorodności, albo zaczniemy wspólnie leczyć nasze rolnictwo, podnosić jakość naszej żywności a tym samym po prostu być zdrowszymi. A zdrowie zaczyna się od zdrowej gleby. Zdrowie gleby zaś uzależnione jest od tętniącego w niej życia: począwszy od mikroorganizmów po malutkie owady, nicienie, wije, dżdżownice i krety. Różnorodność biologiczna jest źródłem niezmierzonych korzyści. Gra ona kluczową rolę w łagodzeniu zmian klimatycznych, magazynowaniu i oczyszczaniu wody, dostarczaniu naturalnych antybiotyków oraz zapobieganiu erozji. Problem ubożenia gleb województwa w próchnicę jest faktem, nad którym nie można przejść do porządku dziennego. W ostatnim czasie zajął w tej sprawie stanowisko również Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego przedstawiając zarys programu biologizacji rolnictwa w naszym województwie, za który stoi inicjatywa wprowadzenia do strategii rozwoju rolnictwa Województwa Kujawsko – Pomorskiego programu upowszechniania i wdrażania do rolnictwa naturalnych technologii opartych na innowacyjnych metodach biologizacji rolnictwa.

 

Odzew i reakcje młodzieży ze szkół rolniczych na te problemy pozwalają mieć nadzieję, że nie będzie to trud daremny chociaż wymagający wsparcia i rozwagi. Osoby prowadzących prelekcje: Prezes Stowarzyszenia Ekosystem Dziedzictwo Natury i jednocześnie  Prezes Polskiej Izby Wyrobów i Technologii Naturalnych Stanisław Kolbusz oraz szef Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural w Chojnicach Marek Brunka, to ludzie łączący fantastyczną wiedzę z praktyką na temat probiotechnologii i naturalnych agrotechnologii, które bez wątpienia zaszczepili w młodych rolnikach słowem, demonstracją a także specjalnie na te okazje przygotowanymi drożdżówkami wypieczonymi z dodatkiem probiotyków.

 

Prelekcja w Zespole Szkól w Bielicach. Na zdjęciu Stanisław Kolbusz (z prawej) i Marek Brunka (z lewej)Prelekcja w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone