Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Koronawirus

Kujawsko-Pomorskie jako smakowity region

Smaki Regionów 2019, fot. Beata Darowska
Smaki Regionów 2019, fot. Beata Darowska

W dniach 28 - 30 września br., w Poznaniu można było spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw na żywo.

 

Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.

 

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana była żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”:

W kategorii produkty:

Ser Pielgrzym – Janusz Adamczyk Sery Adamczyk,

Baba muślinowa (sakramentka) – Agata Minda.

W kategorii potrawy:

Żurek oraz kotleciki z kaszanki – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.

  1. Złoty Medal Targów MTP - Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów. W bieżącej edycji Medal Targów otrzymała Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za Musztardę Kcyńską Miodowa.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone