Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Przepisy świąteczne

ŚWIĄTECZNY "AMBASADOR"

GRAŻYNA TROSZYŃSKA FOT.ANDRZEJ GOIŃSKI

Grażyny Troszyńskiej, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli we Włocławku

 

Z przyjemnością proponuję przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ciasto świąteczne. Piekę  je wyjątkowo jeden raz w roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Moja babcia mawiała, że kto nie zna „Ambasadora”, nie wie co to znaczy dobre ciasto. Pewnie miała rację, bo jest bardzo smaczne, pachnące i proste w wykonaniu. Rodzina zawsze z niecierpliwością czekała, kiedy pojawi się na wigilijnym stole. Oto przepis:

 

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ½ dużego proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy lub arakowy
  • pokrojone bakalie – rodzynki, orzechy, gruszki z kompotu, śliwki wędzone, migdały, które wykorzystamy również do dekoracji wierzchu ciasta

Polewa:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe kakao (ciemne najlepsze)
  • ½ szklanki wody
  • 1 kostka margaryny („Kasia”, może być również masło)

 

Sposób wykonania:

Cukier, kakao, wodę i margarynę lub masło należy gotować, ciągle mieszając, przez 10 minut, następnie odlać ¾ szklanki na polewę. Resztę wystudzić i wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać zapach i wymieszać z bakaliami. Piec w temp. 160°C około godziny. Należy obserwować ciasto – wyjąć kiedy urośnie i będzie lekko pęknięte. Pozostawioną polewą należy udekorować wierzch cista, rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni. Można udekorować bakaliami lub według własnego pomysłu.

 

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2019 życzę wszystkiego najlepszego i samych dobrych dni. Mam nadzieję, że „Ambasador” mojej babci zagości u Państwa na świątecznym stole. Smacznego!

 

Pozdrawiam Grażyna Troszyńska

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc