Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Przepisy świąteczne

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Mariusz Składanowski, Fot. Andrzej Goiński

Mariusza Składanowskiego, szefa anteny Radia GRA

 

Wiem, że to nic oryginalnego, ale podobnie jak Pan Marszałek, zapach świąt zaczyna się od pieczenia pierniczków. To poza strojeniem choinki, ukochana część świątecznych przygotowań mojej 10-letniej córki Leny. To swego rodzaju rytuał. Spotykamy się w większym gronie znajomych i wspólnie pieczemy, a nasze dzieci stroją później te pierniczki na różne fantazyjne sposoby. Niektóre to istne dzieła sztuki i mamy problem, żeby je zjeść. Wiele z nich ląduje także na naszej choince. Wszystkim dyryguje zona Daria, a pierwszym, który testuje jakość wypieku jest syn Kajetan. A oto niezawodny przepis:     

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 100g tartych migdałów
  • 8 łyżek cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyrobić ręką. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 2-3 części. Wałkować do grubości <5mm.

Wyciąć pierniczki i je ozdobić. Piec na pergaminie (170°C około 20-25 minut).

 

Smacznego!

 

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc