Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ZUPA GRZYBOWA

Krzysztof Czarnecki

Krzysztofa Czarneckiego, wójta gminy Wielka Nieszawka

 

Składniki:

- 30 dag grzybów suszonych,

- 2 łyżki masła,

- włoszczyzna,

- duża cebula,

- 100 ml śmietany,

- 3 ziarna jałowca,

- 5-7 ziaren pieprzu,

- kminek,

- sól,

- pieprz mielony,

- kilka listków bazylii do dekoracji.

 

Przygotowanie:

 

Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Osączyć, zachowując płyn, pokroić. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę opiec nad ogniem. Warzywa zalać 2 litrami wody, dodać masło, ¼ łyżeczki kminku, ziarna jałowca i pieprzu, doprawić solą. Gotować 40 minut, przecedzić. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Doprawić pieprzem oraz solą  i gotować 30 minut. Wlać śmietanę, zagotować.

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone