Pod znakiem dobrej żywności
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.
Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.
– Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Charakterystyczne oznaczenie – biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem – wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.
Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.
W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 10 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
- Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
- Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
- Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
- BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
- Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
- Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie,
- Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
- PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
- Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
- PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków (lista).
Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
8 września 2015 r.
Ostatnia aktualizacja: 15 listopada 2016 r.