ŚLEDZIE NA SPOSÓB SZWEDZKI – DLA ŁASUCHÓW ŚLEDZIOWYCH
Anny Wiśniewskiej z Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego
Skladniki:
- 8-10 filetów śledziowych
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 średni por
- ½ szklanki octu winnego
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- ¾ szklanki wody
Wykonanie:
1. MARYNATA: do garnuszka wlać ocet winny + woda +cukier + ziele angielskie – całość krótko zagotować i odstawić do ostygnięcia
2. Śledzie opłukać, pokroić na szersze prostokąty
3. Cebulę i por pokroić w krążki
4. W szklanym małym naczyniu układać warstwami tj. śledzie + cebula z porem+ śledzie +cebula z porem itd. , następnie całość zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki.
SMACZNEGO
Boże Narodzenie, 2015 r.