RYBA NA POŁÓWKACH POMIDORÓW
Kamila Sakałusa, pasjonata kulinariów, członka międzynarodowego stowarzyszenia Slowfood
To idealna, świąteczna przystawka. Tak samo nadaje się na Wigilię, jak i pozostałe Dni Świąt. Jest lekką przekąską, która w sobie świąteczny element w postaci dowolnej ryby z innymi dodatkami.
Do zrobienia dania potrzebujemy:
10 ładnych, dojrzałych, pomidorów,
opakowanie kiełków brokuł lub rzodkiewki,
50 gram sera sałatkowego typu feta lub rokpol,
oliwę z pierwszego tłoczenia,
100 gram dowolnej ryby: gotowany karp lub jesiotr, wędzony łosoś lub pstrąg,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie dania zaczynamy od umycia pomidorów, które kroimy na połówki. Następnie za pomocą noża lub łyżeczki usuwamy cały środek, czy pestki wraz z wodą. Powinny zostać puste połówki pomidorów. Rybę kroimy w kosteczkę, ser podobnie. W każdym pomidorze umieszczamy kostkę ryby i tyle samo sera. Na górę układamy kilka kiełków. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo startym, czarnym pieprzem.
Boże Narodzenie, 2015 r.