Gęsiny nauczyła mnie babcia
Listopad w Kujawsko-Pomorskiem pachnie gęsiną – symbolem tradycji, domowego ciepła i rodzinnych spotkań. W rozmowach z kucharzami, hodowcami, naukowcami i gospodyniami wybrzmiewa jedno zdanie „gęsiny nauczyła mnie babcia.” Bo tu, na Kujawach i Pomorzu, smak gęsiny to coś więcej niż potrawa – to wspomnienie, historia i dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Zachęcamy do lektury naszych wywiadów:
- Jedzmy gęsinę – rozmowa z dr inż. Haliną Bielińską, kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej, o tym, dlaczego warto wracać do tradycji spożywania gęsiny w listopadzie.
- Półgęski – prof. Marek Adamski, rektor Politechniki Bydgoskiej, opowiada o walorach gęsiny i łączeniu tradycji z nowoczesnością.
- Rodzina, tradycja, biesiada – rozmowa z Agnieszką i Jackiem Lewandowskimi z Pakości, zwycięzcami konkursu na relację z rodzinnego obiadu w dniu Narodowego Święta Niepodległości. O świętowaniu, wspólnym gotowaniu i rodzinnych emocjach.
- Gęsi pipek od święta, owijonki na co dzień – rozmowa z Andrzejem Kloneckim, prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, o ekologicznym chowie gęsi i codziennych zwyczajach hodowców.
- Gęsiny nauczyła mnie babcia – przypominamy archiwalną rozmowę z Ludwiką Mrówczyńską, gospodynią z Michalina w powiecie nakielskim, hodowczynią gęsi i laureatką wielu konkursów kulinarnych. O tym, jak przygotowywać gęsinę i jak zachować jej naturalne walory.
- Wezmij kapłona albo gęś – rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim, historykiem i kierownikiem Katedry Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, o obecności gęsiny na polskich stołach na przestrzeni wieków.
- W gotowaniu lubię prostotę i szczerość – rozmowa z Pawłem Zasławskim, pochodzącym z Trzemeszna kucharzem i laureatem tytułu Odkrycie Roku magazynu „Kuchnia”. O tym, jak najlepiej przyrządzić gęsinę i dlaczego warto stawiać na prostotę.
7 listopada 2025 r.