Unisławska mięta pieprzowa na Liście Produktów Tradycyjnych
Na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych trafił ostatnio susz unisławskiej mięty pieprzowej. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych.
Mięta to jedna z najchętniej stosowanych w ziołolecznictwie roślin. Uprawa unisławskiej mięty pieprzowej odbywa się w sposób tradycyjny – bez użycia środków chemicznych. Jest to więc produkt całkowicie ekologiczny. Mięta zgłoszona na Listę Produktów Tradycyjnych pochodzi z gospodarstwa zielarskiego państwa Agnieszki i Piotra Wróbel z miejscowości Gołoty (powiat chełmiński).
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą i naszym „kulinarnym ambasadorem”. Cieszę się, że każdego roku na liście pojawiają się kolejne produkty, dania i potrawy z naszego regionu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Wśród 83 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych, 2 oleje i tłuszcze, miód, ryba (karp nakielski), ciechocińska sól, kulis – kwas z buraczków i inne.
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
Czytaj także:
Regionalne przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
3 września 2018 r.