Aktualności

XVII Festiwal Smaku-Dzień Faworka w Wielgiem (powiat lipnowski), fot. Mikołaj Kuras
XVII Festiwal Smaku-Dzień Faworka w Wielgiem (powiat lipnowski), fot. Mikołaj Kuras

Tradycyjne przysmaki na tłusty czwartek

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych reprezentują część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 90 wyrobów i potraw z naszego regionu. Wśród nich jest 18 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze. Ostatnie dwie potrawy wpisane na listę w lutym tego roku to:

  • pierniczki drobne (kamyczki) (zgłoszone przez Karolinę Mitkowską, gmina Wtelno, powiat bydgoski),
  • pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami (zgłoszone przez Danutę Herbę, gm. Koronowo, powiat bydgoski).

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Nasze propozycje przepisów na tłusty czwartek z naszej Listy Produktów Tradycyjnych:

W regionie z okazji tłustego czwartku organizowane są wydarzenia kulinarne. Jednym z nich był XVII Festiwal Smaku – Dzień Faworka we Wielgiem w powiecie lipnowskim (zdjęcia).


Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

20 lutego 2019 r.

foto_01foto_02foto_03foto_04foto_05foto_06foto_07