Tradycyjne przysmaki na tłusty czwartek
Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.
– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych reprezentują część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 90 wyrobów i potraw z naszego regionu. Wśród nich jest 18 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze. Ostatnie dwie potrawy wpisane na listę w lutym tego roku to:
- pierniczki drobne (kamyczki) (zgłoszone przez Karolinę Mitkowską, gmina Wtelno, powiat bydgoski),
- pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami (zgłoszone przez Danutę Herbę, gm. Koronowo, powiat bydgoski).
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Nasze propozycje przepisów na tłusty czwartek z naszej Listy Produktów Tradycyjnych:
- pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski),
- ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski),
- placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo (powiat aleksandrowski),
- amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
- ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski).
W regionie z okazji tłustego czwartku organizowane są wydarzenia kulinarne. Jednym z nich był XVII Festiwal Smaku – Dzień Faworka we Wielgiem w powiecie lipnowskim (zdjęcia).
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
20 lutego 2019 r.